Årets hest 2012

21.01.2013
Artikkelbilde
Siril Helljesen og Dorina tok med seg flere priser på Hestegalla 2013, blant annet den gjeveste av de alle - Årets hest 2012.

Årets hest 2012 ble Dorina.

Dorina

Dorina
Dansk varmblod, hoppe, 2002, e. Blue Hors Don Schufro – Riga/ Ragtime
Dorina har hatt et fantastisk år med flotte resultater på den internasjonale dressurarenaen sammen med Siril Helljesen. Det er sjelden at en så ung hest konkurrerer på toppnivå med slike prestasjoner. I OL i London var hun en av de aller yngste, og bare det å kvalifisere seg er en prestasjon i seg selv. Hun var bare en hårsbredd fra å gå videre til Grand Prix Spesial. Et annet høydepunkt kom med en strålende 12. plass i verdenscupfinalen.

Eier: Familien Helljesen
Oppdretter: Ejgil Bugge Skjødt, Danmark
Trener: Paul Fielder
Rytter: Siril Helljesen
Oppasser: Silje Torsvik

 

De øvrige nominerte var:

Lavalley Prince

Lavalley Prince
Connemara, vallak, 2000, e. Coosheen Callowfeenish Cashel – Doe Dolly/ Granahan Champ
De siste årene har sprangponnien Lavaelly Prince vist konkurrentene bakskoene med Anne Sofie Aslaksrud i salen. Sammen har de hatt en fantastisk karriere med bl.a. flere NM-seire. 2012 har vært et strålende år med individuelt gull og lagsølv i Nordisk Mesterskap, seire i de fleste nasjonale GP-klasser, samt flere topplasseringer internasjonalt. En ustoppelig ponni som gjennomfører runde på runde og stadig er med på å utdanne nye ryttere.

Eier: Dagfinn Aslaksrud
Oppdretter: Eamonn Burke, Galway, Irland
Trener: Amund Eide
Rytter: Anne Sofie Aslaksrud
Oppassere: Trine og Dagfinn Aslaksrud

Hárekur frá Vindási

Hárekur frá Vindási
Islandshest, vallak, 1999, e. Stigandi frá Sauárkróki – Stjerna frá Vindási/ Hervar frá Sauoárkróki
Hárekur frá Vindási har hatt topplasseringer gjennom alle år han har vært i norsk eie. Han har deltatt i VM og tre Nordiske Mesterskap der han imponerende nok sammen med sin faste rytter Oda Ugland har vært kombinasjonsvinner i firgang alle ganger. Til tross for nylig sykdom som nesten kostet ham livet, har denne flotte hesten imponert mer enn noensinne i 2012 - med formidable prestasjoner, gode sportslige resultater og høye poengsummer.

Eier: Oda Ugland
Oppdretter: Ingibjørg Áskelsdóttir, Island
Trenere: Mari Soot Kristiansen og Eyjólfur Þorsteinsson
Rytter: Oda Ugland
Oppasser: Mari Soot Kristiansen  

Yarrah Boko

Yarrah Boko
Hingst f. 2005, e. Coktail Jet-u. Big Blue Kitten
Yarrah Boko befestet sin posisjon som en av Europas aller beste hester under 2012. Sesongen ble innledet i Frankrike, hvor Yarrah Boko blant annet vant storløpet Prix du Luxembourg på Vincennes. Utover våren fulgte Kolbotn-hesten opp med andreplass i Olympiatravet, før Yarrah Boko viste sin enorme kapasitet da han vant sin kvalifisering til Elitloppet på 1.09,7a/1609 meter. Etter et skadeavbrekk er Yarrah Boko nå tilbake på seiersstien og har vunnet to 100 000 kronersløp på hjemmebane.

Eier: Jan-Erik Andresen
Oppdretter: Boko Stables Sweden AB
Trener: Trond Anderssen
Kusk: Kai Johansen
Oppasser: Darius Tamulevicius
2012: 13 starter-4-3-0. Beste tid: 1.09,7a. 2 007 013,- innkjørt

Tekno Odin

Tekno Odin
Hingst f. 2008, e. Moe Odin-u. Lyana
Tekno Odin har lagt bak seg en eventyrlig sesong. Blant de største triumfene finner vi blant annet seire i norsk og svensk travderby, samt klassiske H.M. Kongens pokal. Minst like spektakulært var seiersløpet i Bollnäs i Sverige, bare en uke etter Derby-seieren. Tekno Odin landet på 1.20,8, ny verdensrekord for 4-årige kaldblodshester! På tampen av sesongen har han også brynet seg på den eldre eliten, med bravur.

Eier: WWW.SUPERTRAVER.INFO
Oppdretter: Tommy Karlsson
Trener: Øystein Tjomsland
Kusk: Øystein Tjomsland
Oppasser: Steven Thorkildsen
2012: 15 starter-12-2-1. Beste tid: 1.20,8a. 2 353 698,- innkjørt

Nordheim Svenn

Norheim Svenn
Hingst f. 2009, e. Järvsöfaks-u. Norheim Elle
Norheim Svenn har vist seg som en seiersmaskin av rang; åtte seire på ni starter har den svarte hingsten i regi Kjetil Djøseland. Med seire i Norsk Travkriterium, Nils A Skjolds Æresløp, Alm Rau Jo's Æresløp og Spenters Æresløp har Norheim Svenn stått frem som årgangens soleklare ener.

Eier: Svenn Olaf Smådahl
Oppdretter: Egil Skeivoll
Trener: Kjetil Djøseland
Kusk: Kjetil Djøseland
Oppasser: May
2012: 9 starter-7-1-0. Beste tid: 1.27,7a. 866 000,- innkjørt

Bank of Burden

Bank of Burden
Vallak født 2007, e. Hawk Wing – Wewantitall / Pivotal
Bank of Burden har hatt en ny flott sesong. Han fikk en liten skade i april, og kanskje var det årsaken til at det «bare» ble tredjeplasser i Stockholm Stora Pris og Walter Nilsens Minneløp. I august og september ble det fire storløpsseire. Scandinavian Open, Marit Sveaas’ Minneløp og Stockholm Cup er de tre største løpene i Skandinavia, og han vant alle lett. Sesongen ble fullbyrdet med en like klar seier i Skånska Fältrittklubbens Jubileumsløpning.

Eier: Stall Trick or Treat AB
Oppdretter: Bjarne Minde
Trener: Niels Petersen
Jockey: Per-Anders Gråberg
2012: 9 starter, 4-1-2 Formtall 95, kr 2.229.030

Entangle

Entangle
Hoppe født 2006, e. Pivotal – Entwine / Primo Dominie
For Entangle ble sesongen 2012 like strålende som de foregående. Tok i alt seks seire, inkludert seire i de store hoppeløpene, Bloomers Vase, Semb Hovedgård Hoppeløp og Coolmore Matchmaker Stakes. Hun slo Silver Ocean i en herlig duell i Polar Mile Cup og var sterk tredje i Marit Sveaas’ Minneløp. Har på 33 starter i karrieren aldri vært uplassert og vunnet hele 20 ganger.

Eier: KAOK
Oppdretter: Chevely Park Stud Ltd
Trener: Arnfinn Lund
Jockey: Jacob Johansen
2012: 10 starter, 6-1-2 Formtall 96, kr 943.061

Sir Lando

Sir Lando
Hingst født 2007, e. Lando – Burga /Nashwan
Etter et par bra innsatser i Tyskland fikk vi se på hjemmebane hvor god Sir Lando er. Både i Stockholm Stora Pris og Walter Nilsens Minneløp imponerte han med to suverene seire. Deretter gikk han også flott i Gruppe 1-løpet Grosser Preis von Berlin til femte, ikke mye slått. Vi gledet oss til å se ham i Marit Sveaas’ Minneløp, men dessverre ble han skadet og sesongen var over. Det er bare å håpe at han er klar til neste sesong.

Eier: Stall Perlen AB
Oppdretter: Stowell Hill Ltd
Trener: Wido Neuroth
Jockey: Fredrik Johansson
2012: 5 starter, 4-1-2 Formtall 97, kr 1.207.250

 

Alle bildene er tatt av Hesteguiden.com utenom bildet av Bank of Burden der fotografen er Stefan Olsson.