Nominasjonkategorier Norsk Jockeyklub

27.11.2009

Norsk Jockeyklub vil kåre årets unge og lovende galopphest, årets norskoppdrettede galopphest, årets galopphest, årets trener og årets jockey under Hestegalla 2010. De nominerte til de ulike kategoriene presenteres her. Vinnerene presenteres under Hestegallaen 23. januar 2010.

Årets unge og lovende galopphest:

 

Alyshakeys
Hoppe født 07
e Sandawar u Alamea
Eier: Stall Trick or Treat
Oppdretter: Inge D Pedersen og Henrik Seerup, Danmark
Trener: Wido Neuroth
2009: 5 starter: 5-0-0
Formtall 90 kr 479 500,-

Alyshakeys er en av de mest imponerende toåringene vi har sett på Øvrevoll. Hun er ubeseiret etter fem fantastiske løp. Vant knepent i debuten på Klampenborg på den danske Derbydagen etter å ha tapt flere lengder i starten. Siden har det vært totalt overlegne seire i Eivind Eckbo Legats vandrepremie, Skandinavisk mesterskap, Amacita-løpning og Gøtaland-løpning. Det skal bli spennende å følge henne neste år.

Symbol of Arch
Hoppe født 07
e Arch u Kicken High
Eier: Stall Symbol
Oppdretter: Helen C Alexander, USA
Trener:   Arnfinn Lund
2009:  4 starter: 2-1-0
Formtall 85 kr 211 500,-

Symbol of Arch har hatt en flott sesong. Etter et kvalifiseringsløp av klasse, debuterte hun med en sikker seier i Norsk Rikstotos Rekrutteringsløp foran gode Saddle the Storm. Deretter var hun god toer bak Alyshakeys i Eivind Eckbo Legats Vandrepremie og Amacita-løpning, selv om hun i sistnevnte løp ikke fikk beholde annenplassen. Tilbake på Øvrevoll vant Symbol of Arch en sikker seier i vårt største løp, Norsk kriterium.
 

Wellness
Hoppe født 07
e Sakhee u Wellvita
Eier: Stall Perlen
Oppdretter: Stall Perlen
Trener: Wido Neuroth
2009 3 starter: 2-1-0
Formtall 84 kr 306 350,-

Wellness kom nokså sent i gang med sesongen. Debuten skjedde tidlig i september, da hun ble annen bak Osorios Trial i Norsk Rikstotos Rekrutteringsløp. Senere i måneden dro hun til Jägersro, hvor det ble en sikker seier i Stig Holms Memorial. Det var nok til å bli favoritt i Svensk kriterium på Jägersros finaledag, hvor hun tok en overbevisende seier. Med kun tre starter bak seg bør det være mye å gå på for Wellness neste år.

Årets norskoppdrettede galopphest:

 

Buckham
Vallak født 07
e Academy Award u Snap Drive
Eier: Stall Gammel Dansk
Oppdretter: Buck Racing
Trener: Cathrine Erichsen
2009: 5 starter 4-1-0
Formtall 80 kr 644 530,

Buckham debuterte 23. juli med en enkel seier i Norsk Rikstotos 2-årsløp. På Derbydagen ble han annen bak fenomenet Alyshakeys i Skandinavisk mesterskap, for det på ny ble en klar seier i Norsk Rikstotos Oppdrettsløp. Lett ble det også i Auksjonsløpet, før han avsluttet sesongen med nok en triumf i Breeders’ Trophy Juvenile på Täby. Fire seire på fem starter er en flott fasit for denne spennende toåringen.

Theatrical Award
Hoppe født 05
e Academy Award u Theatre Antique
Eier: Stall Bernadette
Oppdretter: Johan Solberg
Trener: Marianne Tveter
2009: 6 starter: 3-0-1
Formtall 96 kr 1 216 000,-

Theatrical Award har ikke startet så mange ganger i 2009. Men tre ganger har hun imponert enormt. Først ved seirene i Bloomers Vase på Täby og Margareta Wettermarks Minnesløpning på Jägersro. Men det som sitter på netthinnen, er selvsagt den utrolige seieren i Marit Sveaas’ Minneløp. Etter en fantastisk finish passerte hun favoritten Appel au Maitre, og foran folkehavet på Derbydagen kunne kretsen rundt vinneren slippe jubelen løs.

Working Class Hero
Vallak født 06
e Deceptor u Shalford
Eier: High Time Racing
Oppdretter: Fam E Nagell-Erichsen
Trener: Rune Haugen
2009: 12 starter: 3-3-2
Formtall 87 kr 444 340,-

Working Class Hero har hatt en flott sesong. Var annen bak gode Handsome Hawk på 17. mai og tok også annen i Skandinavisk mesterskap bak The One and Only. Deretter knuste han motstanderne i Fearnleyløpet, før han dessverre ble syk til Derby. Sesongen ble avsluttet med to flotte seire, først NFFFS løp for norskoppdrettede, for til slutt å være helt suveren i NM for treåringer.

Årets galopphest:

 

Appel au Maitre
Hingst født 04
e Scarborugh u Rotina
Eier: Stall Perlen
Oppdretter: Mme & M Gilles Forien, Frankrike
Trener: Wido Neuroth
2009: 6 starter: 3-1-2
Formtall 98, kr 2 083 750,-

Appel au Maitre startet sesongen med tre strake seire. Først var det Walter Nilsens Minneløp på nasjonaldagen, fulgt av Stockholm Stora Pris og Valley Chapel Memorial. Etter det ble det faktisk ikke flere gevinster, men mange sterke prestasjoner. Tredjeplass bak meget sterke Getaway i Tyskland ble fulgt opp av en ny annen, slått av Theatrical Award i Marit Sveaas’ Minneløp. Årets siste start ga tredje i Stockholm Cup bak Touch of Hawk og engelske Munsef.

Chicken Momo
Vallak født 06
e Pyrus u Italian Affair
Eier: Stall Kalas
Oppdretter: J A and Mrs Duffy, England
Trener: Arnfinn Lund
2009: 7 starter 5-0-1
Formtall  93, kr 731 688,-

Chicken Momo har hatt en strålende sesong. Fire strake seire ble det fra sesongstart, hvorav to storløp. Først slo han Touch of Hawk i 2000 Guineas, før han ble den første 3-årige gruppevinneren på Øvrevoll med seier i Polar Cup. Han prøvde seg på en dobbel gruppetriumf, men måtte nøye seg med fjerde i Marit Sveaas’ Minneløp på en distanse som nok var i lengste laget. Den femte seieren på Øvrevoll kom i Norsk Jockeyklubs 3-årssprint i oktober.

Touch of Hawk
Vallak født 06
e Hawk Wing – Touch of Class
Eier: Stall E og F
Oppdretter: Dieter Burkle, Frankrike
Trener: Wido Neuroth
2009: 7 starter: 4-1-2
Formtall 94, kr 1 574 950,-

Touch of Hawk innledet sesongen med en lett seier, før han ble annen i 2000 Guineas bak Chicken Momo. To starter i Sverige ga to tredjeplasser, inkludert Svensk Derby før han triumferte med sikker triumf i Norsk Derby. Aller mest imponerte han imidlertid da han klarte å vinne Stockholm Cup, utrolig sterkt av en treåring. Årets siste start var Norsk St Leger, som han vant med ti lengder uten å være ridd.


 

Årets galopptrener:

 

Rune Haugen
Rune Haugen har hatt en god sesong, og på Øvrevoll er det blitt tett oppunder to millioner kroner innridd. Working Class Hero vant Fearnleyløpet i stor stil, og han fulgte også opp med en overlegen seier i NM for treåringer. Nettopp den kvelden var en av årets topper for Rune, for da vant også den fine toåringen Lady Morgana NM for de yngste. Ellers har Steve’ s Champ og Miyasaki levert gode prestasjoner, sistnevnte ble annen i Polar Cup.

Arnfinn Lund
Arnfinn Lund har i år hatt en meget sterk sesong. Sterkest på himmelen lyser de to treåringene Chicken Momo og Entangle. Chicken Momo er omtalt på annen plass, men vi tar bare med seieren i Polar Cup, som er gruppe 3-løp. Entangle har også imponert stort med to klassiske seire i 1000 Guineas og Norsk Oaks, samt Semb Hovedgård Hoppeløp. Også kriterieseieren til den meget gode Symbol of Arch er gevinster som kompletterer en flott sesong. Arnfinn har også Norges beste hekkeløper, Omoto Sando.

Wido Neuroth
Wido Neuroth har hatt en ny strålende sesong. Tar tittel nummer 12 på Øvrevoll og tangerer dermed Arnfinn Lund. Er også suveren i Skandinavia. Med Appel au Maitre, Touch of Hawk, Handsome Hawk, La Zona, Alyshakeys, Wellness (for å nevne de viktigste) har han vunnet en rekke storløp. Vi nevner Walter Nilsens Minneløp, Valley Chapel Memorial, Stockholm Stora Pris, Svensk Derby, Norsk Derby, Norsk St Leger, Svensk Oaks, Dianaløpning, Skandinavisk mesterskap, Svensk kriterium og Amacitaløpning. I tillegg har Appel au Maitre imponert stort i Tyskland.


 

Årets jockey:

 

Lennart Hammer-Hansen
Lennart Hammer-Hansen begynte å kjøre buss, men forsto etter en tid at savnet av jockey-yrket ble for stort. I år huskes han selvsagt aller best for triumfene med Touch of Hawk, inkludert Norsk Derby og Stockholm Cup. Men han har også vunnet mange store løp på andre hester, særlig på høsten. Vi nevner Wellness, Entangle og Alyshakeys i storløp i Sverige, kriteriet på Øvrevoll med Symbol of Arch, samt flere storløp med Buckham.

Fredrik Johansson
Fredrik Johansson har hatt en enestående sesong. Vi tar bare med det aller viktigste: Walter Nilsens Minneløp, Stockholm Stora Pris og Valley Chapel Memorial med Appel au Maitre, Svensk Derby med Handsome Hawk på en dag hvor han vant fem løp. Scandinavian Open med Peas and Carrots, samt store seire med Alyshakeys og La Zona. Internasjonalt smeller likevel hans andre seier på tre sesonger i Tysk Derby. I år het vinneren Wiener Walzer. Med samme hest vant han også GR1 løpet Rheinland Pokal.

Espen Ski
Espen Ski er i år uten konkurranse på jockey-statistikken på Øvrevoll. Men en av hans største dager kom i mai da Tatoosh vant Mowerina på Klampenborg, som tilsvarer det danske 1000 Guineas. Deretter bar det rett til Øvrevoll, hvor Espen på kvelden vant Forsommerløpet med Handsome Broker. Espen fikk også gleden av å ri Alyshakeys i toto-debuten på den danske Derbydagen. På Øvrevoll hadde han en fin kveld, da Working Class Hero og Lady Morgana ble norgesmestere.