Nominasjonskategorier Norges Rytterforbund

27.11.2009

Norges Rytterforbund vil kåre årets sportshest, årets prestasjon, årets unghest, årets trener og årets rytter under Hestegalla 2010. De nominerte til de ulike kategoriene presenteres her. Vinnerene presenteres under Hestegallaen 23. januar 2010.

Årets Sportshest:


Le Beau
Vallak, født 1995, Holsteiner (HOLST)
e Lasino u Flora VI
Rytter: Stein Endresen
Eier: Kristin Andresen og Erik Braathen
Trener: Dirk Schrøder og Stein Endresen

Etter flotte prestasjoner i tidligere EM og OL, har ekvipasjen fortsatt å imponere med to feilfrie omganger i nasjonshoppingen som ga Norge syv topplasseringer og til slutt sammenlagtseieren i Promotional League.

Tindur fra Varmalæk
e Smari fra Skagastrønd og Tinna fra Varmalæk, født 1999, hingst
Eier: Familien Lundhaug, Mjøndalen
Rytter: Stian Pedersen
Trener: Stian Pedersen
 
Tindur er en 5-gangshest som ble importert fra Island i november 2008. Han har en av verdens høyeste avlsbedømminger for islandshest. 2009 er Tindurs første konkurransesesong utenfor Island, og med sin nye rytter Stian ble det gull i 5-gang under VM.

Zanko
Hingst, født 94, Knabstruper (KNAB)
e Xantos u Olympia
Rytter: Ann Cathrin Lübbe
Eier: Ann Cathrin Lübbe
Trener: Pernille Ørum og Marianne Heltzen

Under EM i dressur for funksjonshemmede ryttere på Epona Ryttersenter i august, tok ekvipasjen sølv i Grad IV med Zanko. Ekvipasjen leverer i alle internasjonale mesterskap de deltar i.
Zanko er en kåret Knabstruperhingst, og med sitt noe uvanlige utseende blir han lagt merke til på alle arenaer.
 

Årets prestasjon:


Det norske landslaget i sprang:
Geir Gulliksen, Morten Djupvik, Stein Endresen og Tony André Hansen

Det ble seier i Promotion League/Nations Cup for Europa som er verdens tøffeste liga å delta i.
Laget presterer på høyt nivå og har vist stabilitet gjennom hele sesongen. 
Ved hjelp av meget god logistikk, optimalisering av hestenes formkurve og god lagbygging av fire hester/ekvipasjer, har de tatt hjem syv topplasseringer rundt i Europa fra april til september.

Tonje Reiten
Med bare tre ukers mellomrom gikk Tonje Reiten på Ekras Lou Lou til topps i Strömsholm og Hermanstorp i Sverige, på sistnevnte stevne med personlig rekord i dressuren. Sesongen avsluttet hun med NM-gull.

Det norske distanselaget under Nordisk Mesterskap i Distanse:
Anette Hamre, Tove Rognstad, Janne Kongevold og Silje Løkken
.
Nordisk Mesterskap på hjemmebane på Gyland 3.-5. juli skulle vise seg å bli gull verdt i dobbelt forstand for de norske rytterne. En strålende laginnsats, fra alle de norske deltagerne, førte til seier i lagkonkurransen og full uttelling i det individuelle mesterskapet, både for senior og junior.

Årets unghest (5-7 år):


Leonce L
Vallak, født 2003, Holsteiner (HOLST)
e Leonce u. Orchidee 23
Rytter: Silje Ludvigsen
Eier:  Silje Ludvigsen
Trener: Silje Ludvigsen og Ove Hansen

Denne stabilt sterke unghesten har kvaliteter og resultater som har gitt den plass i troppen til VM for unghester i Lanaken både i 2008 og 2009. I år gikk ekvipasjen feilfritt i første kvalifisering, og hadde et riv i andre kvalifisering. De endte med en pen femteplass i B-finalen. Silje og Leonce L har vist gode takter i hele 2009, bl.a. vant de Bjørdal AS Youngster Tour for 6-åringer under Vestfold Horse Show og 6-årsfinalen under Norway Grand Prix. Videre var de feilfrie i grunnomgangen av både Norsk Breeder’s Trophy og Hallmesterskapet for seksåringer.

Cabachon
Hingst, født 2004, Holsteiner (HOLST)
e Casall u. Lady Mobilcomp
Rytter: Stein Endresen
Eier: Kristin Andresen og Ib Kirk
Trener: Dirk Schrøder og Stein Endresen

Med en solid 2. plass blant 197 5-åringer i 5-årsfinalen under Falsterbo Horse Show, seier i alle 5-årsklassene under Vestfold Horse Show, feilfri første- og andrekvalifisering i 5-årsklassene under Norway Grand Prix og en niendeplass i finalen for femåringer under unghest-VM i Lanaken, har hingsten Cabachon vist seg å være en spranghest med et stort potensiale.  Ekvipasjen tok også andreplassen i Hallmesterskapet for 5-åringer.

Vivelstads Renoir
Hingst, født 2005, Norsk Varmblod
e De Noir
Eier: Mette Hansson
Rytter: Mette Hansson
Trener: Cathrine Finstad Andersen og Thomas D. Larsen
Ekvipasjen har gått fra seier til seier denne sesongen. De vant kvalifiseringsklassen til Stall-Ks 4-årscup på Kongsberg i juli i år og ble så nummer to i finalen på Linnesvollen, kun slått av Tailormade Temptation. Vivelstads Renoir ble også utnevnt til Årets 4-årige dressurhest ved Norsk Varmblod under årets eliteskue. Den har også deltatt i det danske Unghestchampionatet for 4-åringer, og endte da som nr. 9 i hovedfinalen, og vant B-finalen. 

Årets trener:


Toril Hemmingby
Hun er en respektert, ambisiøs og organisert trener som har vært i sporten i 22 år.
Toril produserer stadig nye talenter, noe hun har bevist med en merittliste på utallige medaljer i NM og Nordisk mesterskap.
Hun står også bak mange profilerte seniorryttere som Geir Gulliksen, Line Raaholt og Connie Bull.

Sylve Söderstrand
Han er en ambisiøs og respektert trener som setter seg høye mål. Han har satt det norske landslaget på verdenskartet med en 6. og 9. plass i EM og en 3. plass i OL i Hong Kong.
Tre ganger har en norsk rytter kommet til den individuelle finalen i EM og tre ganger har en rytter kvalifisert seg til WC finalen fra Europa som er den tøffeste ligaen i verden.
I 2009 førte han laget til seier i Promotion League etter gjentatte flotte resultater i CSIO sprang.

Erik Andersen
Erik Andersen er trener for Tina Kalmo Pedersen. Erik har trent Tina under den perioden som hun har hatt Kolgrimur fra Sletterne, og Tina har hatt en jevn progresjon under Erik. Hun vant NM gull i 4-gang og i T2, tølt med løse tøyler i Young Rider og ble uttatt til VM i Sveits hvor hun tok gull i T2 på VM i Sveits. I treningen vektlegger han både hestens og rytterens samspill, styrke og teknikk. Erik er utdanningsansvarlig i NIHF, er selv aktiv rytter og medlem av Landslaget.


 

Årets rytter 2009:


Tony André Hansen
Han har bevist sitt talent og sin styrke ved gjentatte ganger å holde hodet kaldt når han er ankermann på det norske landslaget.
Han var i 2009 den eneste nordmannen som kvalifiserte seg til den individuelle finalen under EM i Windsor (GBR) og endte opp på en sterk 19. plass med sine 4 feil i finalerunden. (Europa er den vanskeligste ligaen å delta i.)

Victoria Gulliksen
Hun arbeider hardt og er en målbevisst jente med en stor ”fighter” i seg.
Hun har i år tatt tre gull i Nordisk, Norgesmesterskap innen- og utendørs på tre forskjellige hester. Victoria er fremdeles junior, men vant i år en Grand Prix hopping for senior i tillegg til at hun har utallige seiere fra inn- og utland.

Stian Pedersen
Stian Pedersen er medlem av Norsk Islandshestforening som representerer en av Norges Rytterforbunds grener.
Stian fikk en ny hest, Tindur fra Varmalæk (en 5-gangshest), denne sesongen. Han vant NM 2009 og ble uttatt til VM hvor han tok gull i 5-gang. Stian er den eneste islandshestrytter i verden som har tatt gull i de tre disiplinene 4-gang, 5-gang og tølt (med to forskjellige hester).