Nominasjonskategorier for Norsk Jockeyklub

Norsk Jockeyklub vil kåre årets unge og lovende galopphest, årets norskoppdrettede galopphest, årets galopphest, årets trener og årets jockey under Hestegalla 2011. De nominerte til de ulike kategoriene presenteres her.
Vinnerne presenteres under Hestegallaen 22. januar 2011.

Årets unge, lovende:


Poppi
Poppi har løpt fire ganger og vunnet fire ganger. Bedre kan det ikke gjøres. Var i gang allerede tidlig i august, noe som er tidlig for en 2-åring, og vant med fire lengder. Har så i rask rekkefølge vunnet storløpene Norsk Rikstotos Oppdrettsløp, Auksjonsløpet og NM for 2-åringer. Har taklet både gress og sand og har aldri vunnet med mindre enn tre lengder. Galoppert inn 385 000 kroner.Edge of Eternity
Edge of Eternity har hatt en flott sesong med tre seire og to annenplasser på seks starter. Vant årets første toårsløp på Øvrevoll før hun ble fjerde i Eckbo Legats Vandrepremie. Tok så en fin seier i Skandinavisk mesterskap for toåringer og gikk videre til ny triumf i Dansk Galops Auksjonsløb på Klampenborg. I de to siste startene endte hun som nummer to. Først i kriteriet på Øvrevoll bak Elusive Time, deretter i Breeders’ Trophy Juvenile på Täby, slått av Golden Memory.Golden Memory
Golden Memory debuterte direkte i Skandinavisk mesterskap, hvor hun ble annen bak Edge of Eternity. Ble slått av samme hest på Klampenborg som fjerde, før hun gjorde furore i Sverige. Først slo hun gode Anton i et ordinært toårsløp, så knuste hun all motstand og vant Breeders’ Trophy Juvenile med syv lengder foran Edge of Eternity. Sesongen ble avsluttet med en sterk annenplass bak Uppercut Action i kriteriet på Jägersro.

Årets norskoppdrettede:


Northern Pal
Northern Pal innledet året allerede 15. april med fin tredjeplass. Hadde så en svak periode før formen har snudd i høst. Vant et stort løp for norskoppdrettede midt i oktober og fulgte opp med ny seier uken etter. Har siden vist jevn og stabil form og har fått med seg 150 000 kroner i år.


Poppi
Poppi har løpt fire ganger og vunnet fire ganger. Bedre kan det ikke gjøres. Var i gang allerede tidlig i august, noe som er tidlig for en 2-åring, og vant med fire lengder. Har så i rask rekkefølge vunnet storløpene Norsk Rikstotos Oppdrettsløp, Auksjonsløpet og NM for 2-åringer. Har taklet både gress og sand og har aldri vunnet med mindre enn tre lengder. Galoppert inn 385 000 kroner.Theatrical Award
Theatrical Award har "bare" to seirer på elleve starter i år, lite for den seiersvante hoppa. Det betyr ikke at hun har hatt en dårlig sesong selv om det begynte med to svake innsatser i april og mai. Ble så råsterk tredje bak våre beste hingster i Stockholm Stora Pris (Gr 3). Turen gikk deretter til England. Det ble ingen suksess og to "smultringer" i raden. Tok årets første seier da hun vant Fearnleyløpet på Øvrevoll i august. Fulgte opp med ny tredjeplass i Gr 3-løp, nå i Marit Sveaas` minneløp. Gjorde årets beste løp da hun ble toer i Stockholm Cup bak franske Mores Wells som dro videre og ble toer i et av Canadas største løp. Den dagen viste hun at hun kan være Skandinavias beste hest når alt klaffer. Den beste seieren for året kom i Listed-løpet Semb Hovedgård Hoppeløp. Totalt løp hun inn 820 000 kroner i 2010.

 

Årets galopphest:


Alyshakeys
Alyshakeys startet kun en gang på Øvrevoll i år. Det gikk til gjengjeld svært så bra, da hun slo eldre topphester i gruppe 3-løpet Polar Cup. Før det hadde hun blitt henholdsvis nummer tre og to i den danske og svenske utgaven av 1000 Guineas (Mowerina og Diana). Alyshakeys var en sprinter, ble man nå enige om. Resten av sesongen la hun til Sverige. Både i sprintløpet på den svenske Derbydagen og i Täby Open sprint ble hun nummer to etter Alcohuaz. Av de to seirene på høsten var Rosengård-løpning på Jägersro den viktigste.Entangle
Entangle seiret i årsdebuten, før hun ble fjerde i Pramms Minneløp på Jägersro. Så fulgte tre strake, Bloomers’ Vase på Täby, Polar Mile Cup og Klaveness’ Minneløp på Øvrevoll. Var knapt slått av Touch of Hawk i Marit Sveaas’ Minneløp, før hun vant Coolmore Matchmaker Stakes på Täby. Der ble også sesongen avsluttet med tredjeplass i Lanwades Stud Stakes etter et litt uheldig løp.Touch of Hawk
Touch of Hawk startet sesongen med å bli annen i Tyskland, kort slått av stallkameraten Appel au Maitre. Toer ble han også i Walter Nilsens Minneløp og Stockholm Stora Pris. Deretter kom årets to seire, i Valley Chapel Memorial og Marit Sveaas’ Minneløp. På høsten var nok ikke formen like sterk lengre, og det endte med uplasserte løp både i Stockholm Cup og i Tyskland.

 

Årets trener:


Wido Neuroth
Wido Neuroth er uten konkurranse målt i kroner på Øvrevoll med cirka fire millioner kroner inntjent. Hans store bidragsyter er Touch of Hawk som vant både Valley Chapel Memorial (L) og Marit Sveaas` Minneløp (Gr 3). Bare de to løpene var verdt 1.2 millioner kroner. Neuroth kom ut av startboksene som en rakett med dobbeltseier i Gr 3-løp i Køln i april med Appel au Maitre og Touch of Hawk. Begge fulgte opp. Touch og Hawk er nevnt, Appel au Maitre med annenplass i Gr 1-løp i Tyskland i august, kanskje tidenes beste prestasjon av en norsktrent hest. 3-årige Sir Lando kan være arvtakeren, noe han viste med å bli fjerde i Tysk Derby (Gr 1). 3-årshoppa Alyshakeys har vist at hun er Norges beste sprinter, seier i Gr 3-løpet Polar Cup var det klare høydepunktet. Den klassiske vinneren Saddle the Storm må nevnes. På 2-årssiden var Neuroth blekere enn vanlig, men rakk å vise fram en Derby-kandidat i Apilado.


Niels Petersen
Niels Petersen har hatt et superår og kjempet jevnt med Arnfinn Lund om annenplassen på Øvrevoll-lista. Grafitti var Petersens ener blant de eldre hestene. Hun vant Listed-løp og tjente en halv million kroner. Det var på unghestsiden Petersen briljerte mest i 2010. Stallens store høydepunkt kom da Go Go Gadget vant Derby i august. Han gikk bare på ett tap på fem løp og tjente nesten 700 000 kroner. Bank of Burden var ikke mye dårligere. Han vant klassiske St Leger og rundet 400 000 innløpt. 2-årige Golden Memory er et stort talent. Hun utklasset svenskene i deres Breeders-løp for 2-åringer og klarte en halv million inntjent. Toppene til tross, det som imponerte oss mest med Niels Petersens hester i 2010 var bredden. Hestene vant løp over en lav sko og ingen vant flere løp på Øvrevoll i 2010 enn Petersen.


Arnfinn Lund
Arnfinn Lund har hatt nok et strålende år. Øvrevolls trenernestor på 75 år byr fortsatt på knallhard konkurranse for de yngre. 2.5 millioner kroner innløpt bare på Øvrevoll er fine tall. Der har 2-åringen Poppi vært en god bidragsyter. Hun har vært overlegen blant de norskoppdrettede 2-åringene og har fortsatt ikke vært i nærheten av å tape. Symbol of Arch ble dobbelt klassisk vinner blant 3-årshoppene. En annen klassisk 3-årsvinner ble Sweet Baby Jane. Seiersmaskinen kostet den nette sum av 9000 kroner da hun ble kjøpt i England, og løp inn 254 000 i 2010. 
Entangle er ikke bare en av Norges beste hopper, hun er en av Norges beste hester med fem seire og en million kroner innløpt på åtte starter i 2010. Omoto Sando er nok en gang vår beste hekkeløper. I utlandet må Holly Golightly nevnes. 3-årshoppa tok to strake storløpsseirer i Sverige som var verdt cirka 700 000 kroner.

 

Årets jockey:


Per-Anders Gråberg
Per-Anders Gråberg har hatt en meget sterk sesong og har vunnet mange seire for sin trener Niels Petersen. Vant årets siste klassiker på Øvrevoll, da Bank of Burden tok hjem St Leger. Vant også med Light the Fire i sprintløpet på Derbydagen. Tok to imponerende seire på Täby med Petersen-trente Grafitti i Lanwades Stud Stakes og Golden Memory i Breeders’ Trophy Juvenile. Kjemper med Jacob Johansen om å bli skandinavisk champion og er også med i striden om tittelen på Øvrevoll.


Carlos Lopez
Carlos Lopez fikk sin klassiske seier på Øvrevoll i år, da Sweet Baby Jane gikk til topps i Norsk Oaks. Vant de to store toårsløpene på Derbydagen, Skandinavisk mesterskap med Edge of Eternity og Heatherwold Cup med Hayley Cropper. Har vunnet både Fearnleyløpet og Semb Hovedgård hoppeløp med topphoppa Theatrical Award og gikk til topps i Michelets Minneløp med Nosferatu. Kjemper om championatet på banen.


Espen Ski
Årets største seier kom nok da Tertullus vant Stockholm Stora Pris. Var også dyktig makker da Holly Golightly vant Breeders’ Trophy Classic og Swedish Champion Classic, to løp som til sammen ga 850 000 svenske kroner. På Øvrevoll vant han med Giant Sandman i Norsk Jockeyklubs 3-årssprint. Han var også makker da den gamle kjempen Steve’s Champ vant sitt siste storløp i Norsk Jockeyklubs sprintløp. Kjemper om championatet på Øvrevoll.