Vinnere 2009

01.11.2010

Prisvinnerne for sesongen 2009 ble kåret på Hestegalla 2010, som fant sted på Oslo Kongressenter 23. januar. Her er vinnerne:

Alyshakeys kveldens første prisvinner


Galoppøren Alyshakeys ble kåret til årets første gallavinner i klassen ”Årets unge, lovende galopphest”. Den nå tre år gamle hoppe galopperte ubeseiret gjennom sin debutsesong, og noterte seg for fem seire som toåring, deriblant Skandinavisk mesterskap. Hun trenes av Wido Neuroth, og eies av Stall Trick or Treat. De andre nominerte var Symbol of Arch og Wellness.

Bork Odin årets unghest blant traverne

Kveldens andre pris ble det ut i klassen ”Årets unghest (trav)”, og ikke overraskende var det Bork Odin som vant. I regi av av trener Lars O. Romtveit, og med kusk Tom Erik Solberg i sulkyen, gjorde hesten nærmest rent bord i fireårssesongen. Høydepunktet var seieren i Norsk travderby.  Bork Odin eies av Tom Krageboen. De andre nominerte var Golden Brown og Sweet Case.

Cabachon årets unghest

I klassen ”Årets unghest (Norsk Rytterforbund)” var det Cabachon som trakk det lengste strået. Som femåring i 2009 leverte hesten et meget sterk sesong. Holsteineren eies av Kristin Andresen og Ib Kirk, og trenes av Dirk Schrøder og Stein Endresen. Sistnevnte rir også hingsten.

Tinita Love årets varmblodstraver

Kveldens fjerde pris ble delt ut i klassen ” Årets norskfødte varmblodshest”.  Varmblodshoppa Tinita Love ble av juryen vurdert som årets beste, etter seier i blant annet Shan Rags Æresløp, Norgesmesterskapet for varmblodshester og Th. Martinsens Æresløp. I tillegg vant den nå syv år gamle hoppa Casino Cosmopols Race på Åby på sterke 1.11,9ak. Fasiten for 2009 viser syv seirer på elleve forsøk.  Tinita Love trenes av Ole Bjørn Hoppestad, som også er en av eierne i Stall Hoppestad. Hennes faste kusk er Geir Vegard Gundersen. De andre nominerte var Golden Brown og Sweet Case.

Pris til Theatrical Award

”Årets norskoppdrettede galopphest” ble Theatrical Award. Den flotte hoppa til Stall Bernadette satte fyr i publikum på Øvrevoll på Derbydagen da hun slo Appel au Maitre i Marit Sveaas’ minneløp. Marianne Tveter trener hoppa, som galopperte inn drøye 1,2 millioner kroner på bare seks starter i 2009. Tre av løpene endte med seier. De to andre nominerte til prisen var Buckham og Working Class Hero.

Landslaget bak årets prestasjon

Til prisen ”Årets prestasjon” i 2009 var det norske landslaget i sprang, Tonje Reiten og det norske distanselaget under Nordisk Mesterskap i distanse nominerte. Det norske landslaget i sprang stakk av med seieren. På laget deltok Geir Gulliksen, Morten Djupvik, Stein Endresen og Tony André Hansen (bildet). Høydepunktet i 2009 var seieren i Promotion League/Nations Cup for Europa. Dette er verdens tøffeste liga å delta i. Llaget har i tillegg vist stabilitet gjennom hele sesongen.

Ny pris til Bork Odin

Bork Odin tok hjem sin andre pris for kvelden i klassen ”Årets kaldblods”. Årets Derbyvinner, Særpefanten og dagens Meyer-vinner Åsajerven måtte se seg slått i denne klassen. Bork Odin travet inn over 1,3 millioner kroner i 2009, og satte to norgesrekorder i oktober. Den sterke sesongavslutningen gjorde sitt til at sønnen av travstjernen Moe Odin ble manges favoritt i fjor.  På bildet intervjues kusk Tom Erik Solberg, sammen med trener Romtveit og eier Krageboen.

Tindur årets sportshestIslandshesten Tindur vant klassen ”Årets sportshest”.  Han har en av verdens høyeste avlsbedømminger for islandshest. I 2009 tok han, sammen med rytter Stian gull i 5-gang under VM. Tindur er født på Island, men ble norsk i 2008. Han eies av familien Lundhaug fra Mjøndalen.

Årets trenertrio

  

Trioen Øystein Tjomsland, Sylve Söderstrand og Wido Neuroth ble kåret til årets trenere i henholdsvis trav, sprangridning og galopp. Sørlendingen Tjomsland hadde stor fremgang i fjor,  noe en seiersprosent på hele 23 for stallhestene viser. Sylve Söderstrand er treneren bak suksessen til det norske landslaget i sprang sine fremganger i 2009.

Touch of Hawk årets galopphest

Touch of Hawk leverte en meget sterk sesongavslutning i 2009. Først vant øyenstenen til Stall E og F Norsk Derby, detter han det svenske storløpet Stockholm Cup, noe som er meget sterkt av en tre år gammel galoppør. Trener Wido Neuroth lot deretter hesten starte en gang til på Øvrevoll før vinterpausen. Det endte med overlegen seier i St. Leger.

Bork Odin for tredje gang
Bork Odin ser ut til å bli den store vinneren på årets Hestegalla. Den femårige hingsten utkonkurrerte topptraverne Åsajerven og Megaman Neo i kampen om den gjeve tittelen som ”Årets travhest”.

Årets beste bak og oppå

  

De som hadde markert for Stian Pedersen, Fredrik Johansson og Eirik Høitomt som årets rytter, jockey og kusk på trippelen kan heve gevinst. Eirik Høitomt var nok en gang utilnærmelig i kampen om kuskechampioantet i Norge, hans femte strake. Eksil-sørlendingen tok også bronse i VM for travkusker på hjemmebane. Stian Pedersen vant NM 2009 og ble uttatt til VM hvor han tok gull i 5-gang. Svensken Fredrik Johansson er førstejockey hos suksesstrener Wido Neuroth, og har radet opp storløpsseire, blant annet Svensk og Tysk Derby.

Hestesportens hederspris


Knut Austad ble tildelt "Hestesportens hederspris 2009" for sin innsats for norsk galoppsport gjennom snart en mannsalder.

Bork Odin "Årets hest"


Bork Odin kronet kvelden på årets Hestegalla med å bli kåret til "Årets hest 2009". Den fremadstormende hingsten vant totalt fire priser lørdag kveld. - Fantastisk, oppsummerte eier Tom Krageboen på scenen - foran et applauderende publikum.  

Fakta Bork Odin

Født: 2005
Avstamning: Moe Odin (far), Bork Perla (mor)
Kjønn: Hingst
Fødeland: Norge
Rase: Kaldblodstraver
Eier: Tom Krageboen
Oppdretter: Merethe Andersen & Torgeir Andersen
Trener: Lars O Romtveit
Oppasser: Lars O Romtveit
Kusk: Tom Erik Solberg

Informasjon hos DNT