Vinnere 2010

Skrevet av Eirik Stenhaug,  21.01.2011
Artikkelbilde
Johnny Sørgård, eier av Muscles Wiking B.R. var kveldens store vinner.

Over 500 feststemte gjester deltok på Hestegallaen på Oslo Plaza i kveld, der 2010-sesongens fremste innen norsk hestesport ble hedret. Her er prisvinnerne i de 18 ulike klassene:

Årets unge, lovende galopphest: Edge of EternityEdge of Eternity har hatt en flott sesong med tre seire og to annenplasser på seks starter. Vant årets første toårsløp på Øvrevoll før hun ble fjerde i Eckbo Legats Vandrepremie. Tok så en fin seier i Skandinavisk mesterskap for toåringer og gikk videre til ny triumf i Dansk Galops Auksjonsløb på Klampenborg. I de to siste startene endte hun som nummer to. Først i kriteriet på Øvrevoll bak Elusive Time, deretter i Breeders’ Trophy Juvenile på Täby, slått av Golden Memory.

Årets unghest, trav: Muscles Wiking B.R.Muscles Wiking B.R. har gjort så godt som alt riktig i sin debutsesong. Ti seirer og to andreplasser på tretten starter, og over 2.2 millioner innkjørt, sier sitt. Høydepunktet kom ved seieren i EM for 3-åringer på Solvalla i august. Sikre seirer ble det både i Prinsesse Märtha Louises Pokalløp og Norsk Travkriterium. Sesongen ble avsluttet med start i Orsi Mangelli i Milano. Etter bunnsolid seier i kvalifiseringen måtte han nøye seg med sølv i finalen. Det til tross for at han travet sterke 1.13,0.

Årets unghest, Norges Rytterforbund: Tiger HedegaardTok i 2010 en 50. plass i VM for enspent hest (nr. 7 i maratonkonkurransen), 1. plass i NM, 3. plass i Lehel International Singel Event under AEG.

Årets norskfødte varmblodstraver: Muscles Wiking B.R.Muscles Wiking B.R. har gjort så godt som alt riktig i sin debutsesong. Ti seirer og to andreplasser på tretten starter, og over 2.2 millioner innkjørt, sier sitt. Høydepunktet kom ved seieren i EM for 3-åringer på Solvalla i august. Sikre seirer ble det både i Prinsesse Märtha Louises Pokalløp og Norsk Travkriterium. Sesongen ble avsluttet med start i Orsi Mangelli i Milano. Etter bunnsolid seier i kvalifiseringen måtte han nøye seg med sølv i finalen. Det til tross for at han travet sterke 1.13,0.

Årets norskoppdrettede galopphest: Theatrical AwardTheatrical Award har "bare" to seirer på elleve starter i år, lite for den seiersvante hoppa. Det betyr ikke at hun har hatt en dårlig sesong selv om det begynte med to svake innsatser i april og mai.
Ble så råsterk tredje bak våre beste hingster i Stockholm Stora Pris (Gr 3). Turen gikk deretter til England. Det ble ingen suksess og to "smultringer" i raden. Tok årets første seier da hun vant Fearnleyløpet på Øvrevoll i august. Fulgte opp med ny tredjeplass i Gr 3-løp, nå i Marit Sveaas` minneløp. Gjorde årets beste løp da hun ble toer i Stockholm Cup bak franske Mores Wells som dro videre og ble toer i et av Canadas største løp. Den dagen viste hun at hun kan være Skandinavias beste hest når alt klaffer. Den beste seieren for året kom i Listed-løpet Semb Hovedgård Hoppeløp. Totalt løp hun inn 820 000 kroner i 2010.

Årets prestasjon: Dressurlaget i WEG:Lillann Jebsen/Pro-Set, Cathrine Rasmussen/Orlando, Camilla Kalseth/Carte D’Or og Ellen Birgitte Farbrot/CC Royal tok en flott 12. plass i VM, Kentucky.

Årets kaldblods: Dotterud TeddyDotterud Teddy overtok tronen blant de kalde 3-åringene da han gikk til topps i Biri Oppdretningsløp. Fulgte siden opp med vanntett seier i Norsk Travkriterium, og avsluttet sesongen med solide seirer fra tillegg i E.C. Koren Lunds Minneløp og DNTs Høstfinale. 

Årets sportshest: Pro-SetHadde en flott sesong i 2010. Tok 29. plass i World Equestrian Games (VM) i Kentucky, gull i NM, sølv i Nordisk individuelt og lag. 1. plass GP, 2. plass GP Spesial og 1. plass i GP Kür under Norway Grand Prix.  I Aachen ble hun nr. 4 i Intermediere 2 og nr. 2 i Grand Prix i klassen for CDIU25. 

Årets trener: Lars O Romtveit, (trav), Arnfinn Lund, (galopp) og Torill Hemmingby, (sprang)Lars O Romtveit:
Med blant annet to av årets nominerte, Dotterud Teddy og Norheim Faksen på sin stall, har Romtveit hatt en flott sesong. Med disse kunne han feire både norsk og svensk Derbyseier og seier i norsk Travkriterium, i tillegg til flere andre store løp. Stallens seiersprosent endte på 23,6, og 4,5 millioner innkjørt.Arnfinn Lund:
Galoppnestoren har hatt nok et strålende år.
Øvrevolls trenernestor på 75 år byr fortsatt på knallhard konkurranse for de yngre. 2.5 millioner kroner innløpt bare på Øvrevoll er fine tall. Der har 2-åringen Poppi vært en god bidragsyter. Hun har vært overlegen blant de norskoppdrettede 2-åringene og har fortsatt ikke vært i nærheten av å tape. Symbol of Arch ble dobbelt klassisk vinner blant 3-årshoppene. En annen klassisk 3-årsvinner ble Sweet Baby Jane. Seiersmaskinen kostet den nette sum av 9000 kroner da hun ble kjøpt i England, og løp inn 254 000 i 2010. Entangle er ikke bare en av Norges beste hopper, hun er en av Norges beste hester med fem seire og en million kroner innløpt på åtte starter i 2010. Omoto Sando er nok en gang vår beste hekkeløper. I utlandet må Holly Golightly nevnes. 3-årshoppa tok to strake storløpsseirer i Sverige som var verdt cirka 700 000 kroner.Torill Hemmingby:
Videreutdanner elever til internasjonalt nivå i alle alderskategorier. Elevene har bl.a. oppnådd følgende resultater: gull NM ponni kat 1, gull INM ponni kat. 1, bronse NM junior, sølv NM Young Rider, gull Nordisk junior. Av 5 norske juniorryttere til EM var 2 fra Toril.  

Årets galopphest: Touch of HawkTouch of Hawk startet sesongen med å bli annen i Tyskland, kort slått av stallkameraten Appel au Maitre. Toer ble han også i Walter Nilsens Minneløp og Stockholm Stora Pris. Deretter kom årets to seire, i Valley Chapel Memorial og Marit Sveaas’ Minneløp. På høsten var nok ikke formen like sterk lengre, og det endte med uplasserte løp både i Stockholm Cup og i Tyskland. 

Årets travhest: Muscles Wiking B.R.Muscles Wiking B.R. har gjort så godt som alt riktig i sin debutsesong. Ti seirer og to andreplasser på tretten starter, og over 2.2 millioner innkjørt, sier sitt. Høydepunktet kom ved seieren i EM for 3-åringer på Solvalla i august. Sikre seirer ble det både i Prinsesse Märtha Louises Pokalløp og Norsk Travkriterium. Sesongen ble avsluttet med start i Orsi Mangelli i Milano. Etter bunnsolid seier i kvalifiseringen måtte han nøye seg med sølv i finalen. Det til tross for at han travet sterke 1.13,0. 

Årets kusk: Eirik HøitomtNok en gang landschampion, nå for sjette gang på rad, fortsetter Høitomt å rade opp seirer. 2010 endte på over 14 millioner innkjørt til hesteeierne. Årets største seier kom i Norsk Travderby med Makarov, men også Sihera Chocolates seier i Märtha Louises Pokalløps hoppeavdeling og egentrente Loverboy Pellinis 11 seirer er høydepunkter fra siste år. 

Årets jockey: Espen SkiÅrets største seier kom nok da Tertullus vant Stockholm Stora Pris. Var også dyktig makker da Holly Golightly vant Breeders’ Trophy Classic og Swedish Champion Classic, to løp som til sammen ga 850 000 svenske kroner. På Øvrevoll vant han med Giant Sandman i Norsk Jockeyklubs 3-årssprint. Han var også makker da den gamle kjempen Steve’s Champ vant sitt siste storløp i Norsk Jockeyklubs sprintløp. Kjemper om championatet på Øvrevoll.
 

Årets rytter: Nina BraatenTok gull i NM, 2. plass i Norway Grand Prix i Drammen og 7. plass World Cup i Verona.  I World Cup i Stuttgart tok hun en 8. plass og var for øvrig eneste kvinne med i omhoppingen.

Årets hest: Muscles Wiking B.R.
Hestesportens hederspris: Aagot Stordahl


Begrunnelsen for prisen:
Hestesportens hederspris går til en person som startet sitt hesteliv med dølehester. Gjennom et langt liv har personen vist et brennende engasjement for hestesporten både når det gjelder rekruttering, politikk, sport og spill. Personen har gjennom en årrekke åpnet vei i en mannsdominert sport der kvinner var uønsket i maktposisjoner. Vinneren har selv vært med på å utrede framtidsmodeller for hestesporten. I dag er personen medlem i fire ulike hesteforeninger, og er æresmedlem i dem alle. På hjemgården har det stått til sammen 47 kåra hingster på stallen.  Hestesportens hederspris 2010 går til Aagot Stordahl.